19 Ιουνίου 2017

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΑΡΘΡΟ 46




Συνάδελφοι – σες


Ενόψει της πρωτοβουλίας του Υπουργού Παιδείας, με την κατάθεση για διαβούλευση του σχεδίου Νόμου ‘’Ρυθμίσεις για την ανώτατη εκπαίδευση, την έρευνα και άλλες διατάξεις’’ και συγκεκριμένα του άρθρου 46, ή Ρ.Α.Σ. Πτυχιούχων Μηχανικών Τ.Ε. καταθέτει τη δική της πρόταση ελπίζοντας να συμβάλει θετικά στον διάλογο που άνοιξε.
H Τεχνολογική Εκπαίδευση στην Ελλάδα έχει πολύ μακρά  ιστορία που φθάνει τα 100 χρόνια. Δυστυχώς όμως, τα επαγγελματικά δικαιώματα των Πτυχιούχων Μηχανικών Τ.Ε. έχουν ως αφετηρία το νόμο 298/1976 και δεν ανταποκρίνονται στις σύγχρονες επαγγελματικές απαιτήσεις με αποτέλεσμα ουσιαστικά να μην υπάρχει πρόσβαση στο επάγγελμα.
Διαχρονικά οι πολιτικές δυνάμεις που κυβερνούσαν την Ελλάδα, παρόλο που νομοθετικά από το 1983  έπαιρναν πρωτοβουλίες να αναβαθμίσουν και να δώσουν στα Ιδρύματα χαρακτηριστικά Ανωτάτων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων όσο αφορά τους απόφοιτους των σχολών ΣΤΕΦ, υποκύπτοντας στις συνεχείς και έντονες πιέσεις του Τ.Ε.Ε. δεν χορήγησαν μέχρι σήμερα επαγγελματικά δικαιώματα, στους αποφοίτους, ανάλογα του ακαδημαϊκού τίτλου που κατέχουν. Μεγάλο ποσοστό ευθύνης, για την μη έκδοση επαγγελματικών δικαιωμάτων  φέρει και το διαχρονικά  μονοπαραταξιακό προεδρείο της ΕΕΤΕΜ το οποίο υπομόνευε κάθε προσπάθεια με το να μην προσέρχεται σε κανένα τραπέζι διαλόγου με το πρόσχημα ότι σε αυτό μετέχει το ΤΕΕ.Η εμμονή ακόμα και σήμερα σε διεκδικητικά λάθος θέσεις όπως, ( το Π.Δ. 318 ισχύει, δεν χρειάζεται να καταθέσουμε αμοιβές μέσω του ΤΕΕ, τοπογραφικά διαγράμματα με συντεταγμένες μπορούν να υπογράψουν όλοι, οι Δημόσιοι Υπάλληλοι μπορούν να υπογράφουν μελέτες  κ,λ,π, ) δημιούργησαν σύγχυση μεταξύ των μελών, οδήγησαν σε δικαστικές διεκδικήσεις με αποτυχία, προκάλεσαν τεχνική διάσπαση μεταξύ μισθωτών και ελευθέρων επαγγελματιών, την απογοήτευση - αδρανοποίηση των παλαιών συναδέλφων, την αποχή από κάθε δράση των νέων μελών   με αποτέλεσμα να επέλθει η πλήρη περιθωριοποίηση της επιστημονικής μας Ένωσης.

Συνάδελφοι –ισσες

 Ο καθορισμός των επαγγελματικών δικαιωμάτων πρέπει να γίνει άμεσα και να έχει ως βάση τις παρακάτω αρχές:

·         Θα αφορά όλους τους Μηχανικούς ( αποφοίτους Πολυτεχνικών σχολών, αποφοίτους Τ.Ε.Ι. και , αποφοίτους εξωτερικού ) και θα στηρίζεται σε ένα ενιαίο σύστημα  που θα αξιολογεί το γνωστικό αντικείμενο των αποφοίτων και τις ακαδημαϊκές γνώσεις.
·         Αμέσως μετά την αποφοίτηση κανένας απόφοιτος ( όλων των σχολών εσωτερικού και εξωτερικού )  δεν μπορεί να έχει απεριόριστα επαγγελματικά δικαιώματα. Πλήρης πρόσβαση στο επάγγελμα  πρέπει να δίνεται σταδιακά, μέσα από ένα αξιόπιστο και αδιάβλητο σύστημα ελέγχου της επαγγελματικής εμπειρίας και των τυχών επιπρόσθετων γνώσεων. 
·         Μόνο ο ακαδημαϊκός τίτλος πρέπει να οδηγεί στο επάγγελμα.
·         Η διαφορά Διπλωματούχων ( 5ετους ) και Πτυχιούχων ( 4ετους ) πρέπει να εστιάζεται μόνο ακαδημαϊκά, δηλαδή με την δυνατότητα άμεσης πρόσβασης στην εκπόνηση διδακτορικής διατριβής.
·         Κοινό θεσμικό πλαίσιο ιδιωτικών και δημοσίων έργων για τις μελέτες, τις επιβλέψεις και την κατασκευή.
·         Θα πρέπει να υπάρχει ένας ενιαίος φορέας πιστοποίησης ακαδημαϊκών και  επαγγελματικών προσόντων. Ο φορέας αυτός θα μπορεί να είναι το Τ.Ε.Ε. εφόσον είναι ισότιμα μέλη του όλοι οι Μηχανικοί.

Συνάδελφοι –ισσες


Δεν μπορεί για μία φορά ακόμα, αλλαγές που αφορούν τους  αποφοίτους των Τ.Ε.Ι., να προτείνονται χωρίς πρώτα να έχει γίνει διαβούλευση με την ακαδημαϊκή κοινότητα των Τ.Ε.Ι. και τους αποφοίτους των Ιδρυμάτων.
Η Ριζοσπαστική Αριστερή Συσπείρωση Πτυχιούχων Μηχανικών Τ.Ε. εκτιμά ότι στις σημερινές συνθήκες η μόνη λύση είναι να καθίσουν στο τραπέζι του διαλόγου οι ακαδημαϊκές κοινότητες των Πολυτεχνικών Σχολών και των Τ.Ε.Ι καθώς και  συνδικαλιστές  εκφράσεις των αποφοίτων Τ.Ε.Ι. και των διπλωματούχων μηχανικών και να μην αποχωρήσουν από τον διάλογο μέχρι να βγει ο λευκός καπνός της συνενωτικής λύσης.
Σήμερα πρέπει να ξεπεράσουμε αγκυλώσεις και συντεχνιακά συμφέροντα που επικράτησαν για δεκαετίες σ’ αυτόν τον τόπο. Είμαστε όλοι απαραίτητοι και χρειάζονται όλοι οι Μηχανικοί   ώστε με τις επιστημονικές τους   γνώσεις να συμβάλλουν στην παραγωγική της ανασυγκρότηση και στην ουσιαστική μεταρρύθμιση της Χώρας.
Καλούμε επίσης την Κυβέρνηση δια του Υπουργού Παιδείας να συντονίσει το διάλογο και να κόψει τον γόρδιο δεσμό που κρατάει σε επαγγελματική ομηρία χιλιάδες Πτυχιούχους Μηχανικούς Τ.Ε.
Καθήκον μιας αριστερής Κυβέρνησης είναι να αποκαταστήσει τις αδικίες  και να διορθώσει τις παθογένειες των προηγουμένων Κυβερνήσεων. Να εκδώσει άμεσα επαγγελματικά δικαιώματα για τους αποφοίτους των Τ.Ε.Ι. επιπέδου Ανώτατης Εκπαίδευσης και  μετά από εξαντλητικό διάλογο με τους φορείς να αποφασιστούν οι όποιες αλλαγές πρέπει να γίνουν στη Τριτοβάθμια Εκπαίδευση.



              Αθήνα ΙΟΥΝΙΟΣ  2017


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου